Blog oproep

Als stichting ZEHG vinden wij het belangrijk dat onze sites herkenbaarheid uitademen, daarom willen wij vrouwen die te maken krijgen met zwangerschapsmisselijkheid graag de kans geven hun verhaal te vertellen. Schrijf jij graag? En wil je iets vertellen over hoe jij omgaat met de misselijkheid in jouw zwangerschap? Of over welke invloed het heeft op hoe je je zwangerschap beleeft? Stuur ons je blog toe via info@zwangerenmisselijk.nl , hou hierbij een max van ongeveer 500 woorden aan.

We verwelkomen ook blogs van zorgverleners en therapeuten die vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid behandelen. Wil je iets vertellen over hoe je vrouwen met zwangerschapsmisselijkheid behandelt en wat daar bij komt kijken? Ook dan kun je een blog van ongeveer 500 woorden sturen naar info@zwangerenmisselijk.nl .

Commentaarfunctie

Helaas heeft de commentaarfunctie op onze website de afgelopen maand niet goed gewerkt. Onze excuses daarvoor! Gelukkig is alles weer hersteld en kun je weer berichtjes achterlaten bij de verschillende onderwerpen. We horen graag van jullie hoe jullie eea ervaren!

Je kunt je nu opgeven voor de HG-lotgenotenmiddag op 4 oktober

Op zaterdagmiddag 4 oktober organiseren we voor het eerst een lotgenotenmiddag voor vrouwen die HG of ernstige zwangerschapsmisselijkheid hebben gehad. Deze bijeenkomst is gepland bij PGOSupport in Utrecht (Daltonlaan 600).

Het doel van de middag is met name het uitwisselen van ervaringen met andere vrouwen die HG hebben gehad. Daarbij kunnen het verwerken van een HG-zwangerschap of het voorbereiden van een nieuwe HG-zwangerschap onderwerpen van gesprek zijn. Het exacte programma volgt nog.

Voor ons is deze lotgenotenmiddag ook een moment om te kunnen polsen wat jullie wensen zijn met betrekking tot de stichting.

Voor het bijwonen van de lotgenotenmiddag vragen wij een bijdrage in de kosten van 5 euro. Dit bedrag gebruiken wij om de middag te organiseren en voor de huur van de ruimte (een eventueel positief saldo komt ten goede van stichting ZEHG). Een hoger bedrag bijdragen dan 5 euro mag natuurlijk ook!

Wil je je opgeven voor deze lotgenotenmiddag? Stuur dan een mail aan info@zehg.nl met je gegevens en maak je bijdrage voor 15 september over op rekeningnummer NL98RABO0138707030 ten name van Stichting ZEHG onder vermelding van je naam (zodat we mail en bijdrage kunnen matchen).
We hopen dat we jullie daar zien!

Acupunctuur bij zwangeschapsmisselijkheid

Acupunctuur wordt steeds vaker gebruikt in Nederland en kan ook bij zwangerschapsmisselijkheid een hulp zijn. Gilles Stoop, acupuncturist, vertelt er meer over in dit blog.

Acupunctuur bij zwangerschapsmisselijkheid
Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Je hele interne huishouding moet voor twee personen worden ingericht. Sommige vrouwen kunnen daardoor lichamelijk of geestelijk uit hun evenwicht raken. Dit kan leiden tot de bekende zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid, lage rugklachten, etcetera.

Zwangerschapsmisselijkheid hoort er nu eenmaal bij?
Deze klachten worden veelal geaccepteerd onder het mom van ‘het hoort er nu eenmaal bij’. Maar ze kunnen ook zo erg zijn dat je er echt last van hebt. In sommige gevallen kun je zelfs nauwelijks meer normaal functioneren. Dan is het zaak om daar iets aan te doen. Acupunctuur is dan een prima optie.

Wanneer ga ik met mijn klachten naar de acupuncturist?
Met acupunctuur kunnen de zwangerschapsklachten op een natuurlijke manier behandeld worden, zonder het kind in gevaar te brengen. Bovendien is een behandeling met acupunctuur er juist primair op gericht om het lichaam weer in balans te brengen, de energetische werking van de maag te versterken en de eventueel onderliggende disharmonie te herstellen. Het dieetadvies van de acupuncturist zorgt daarnaast voor het verminderen van de belasting van het spijsverteringsstelsel.

Onderzoek: acupunctuur veilig bij zwangerschapsmisselijkheid
Volgens Dr. Caroline Smith van de Universiteit van Adelaide (Australië) verhelpt acupunctuur de misselijkheid sneller dan als je niets doet, ook in het begin van de zwangerschap.

Smith onderzocht 593 vrouwen, allen minder dan 14 weken zwanger, die last hadden van
misselijkheid en overgeven. De vrouwen werden willekeurig ingedeeld in vier groepen. De eerste groep kreeg traditionele acupunctuur, waarbij diverse naalden in de onderarm en de onderbuik werden gestoken, bij de tweede groep werden de naalden in het (p6)-punt (een punt aan de binnenkant van de pols – red.) gestoken dat in verband staat met braken en misselijkheid. Een derde groep kreeg de naalden net naast de belangrijke punten gestoken, terwijl de laatste groep geen behandeling kreeg. De vrouwen die de traditionele acupunctuur ontvingen, merkten na ongeveer 1 week verlichting, de p6-acupunctuur gaf een week later verbetering. De twee controlegroepen merkten verbetering na 3-4 weken. Bij geen van de groepen nam het overgeven af, alleen de misselijkheid werd minder. Vrouwen die de traditionele acupunctuur ontvingen merkten het meest verschil en voelden zich ook het beste.

Behandeling
Om de klachten aan te pakken is 1 behandeling per week vaak al voldoende gedurende 6 tot 8 weken en bij ernstige klachten 2 x per week. Na een paar behandelingen merk je vaak al dat de misselijkheid minder wordt. Na 4 behandelingen wordt er geëvalueerd om te kijken of er voldoende vooruitgang is. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Contact opnemen met Gilles Stoop, één van de leden van de NVA, kan ook. De meeste zorgverzekeraars vergoeden overigens behandelingen (deels) van acupuncturisten die zijn aangesloten bij de NVA, meer informatie daarover kun je opvragen bij je zorgverzekeraar.

 

Opmerking ZEHG
Neem bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid of als de klachten door acupunctuur niet verminderen altijd contact op met huisarts of verloskundige.

Update onderzoek cortisol en misselijkheid

Beste Zwangeren

Wederom iedereen die al meedoet aan het onderzoek heel erg bedankt daarvoor! Het loopt lekker. De laatste inclusies zijn nu binnen in totaal zijn dat er 86 geworden. Helaas zijn er een paar mensen afgevallen door bijvoorbeeld een miskraam, maar ook omdat ze het toch te zwaar vonden de lijsten dagelijks in te moeten vullen, of ze waren deze lijsten kwijt geraakt als gevolg van een verhuizing ( op de een of andere manier zijn zwangeren altijd of aan het verbouwen of aan het verhuizen :) ). Wel geeft mij dit steeds weer het inzicht dat ik veel van mensen vraag, als ze al zo misselijk zijn ze dan ook nog de lijsten voor mij scoren, daarom voor alle mensen die dit hebben gedaan heel erg bedankt…

Momenteel krijg ik nog regelmatig aanmeldingen binnen voor deelname aan het onderzoek, en dat zijn vrouwen die heel vroeg zwanger zijn. Voor ik begon met dit onderzoek wilde ik graag vrouwen includeren vanaf deze termijn, omdat HG zich vaak dan al openbaart. Voor vervolg onderzoek (dat er zeker gaat komen) week ik dan ook dat ik me weer op deze site zal melden met de vraag naar mensen die mee willen werken. Van de mensen die zich nu nog aanmelden vraag ik dan ook of ik de mailadressen mag bewaren.

Wat nu nog rest met betrekking tot het onderzoek is het invoeren van de laatste gegevens in SPSS een programma voor  statistische verwerking van onderzoeksgegevens, nog een paar haarplukjes afnemen, en dan al het haar laten analyseren. Dit laatste gaat in januari gebeuren in Rotterdam door een promovendus in het Erasmus medisch centrum. Als ik deze informatie heb, voer ik dit ook in SPSS in en dan kan ik conclusies gaan trekken. Wanneer de masterthese is geschreven zal ik een samenvatting daarvan naar deze site sturen.

Nogmaals iedereen heel erg bedankt voor de medewerking en ik zal jullie op de hoogte houden.

Vriendelijke groet

Gea Vije

Update onderzoek cortisol + oproep om mee te doen

Beste zwangeren,

Wederom iedereen die al meedoet aan het onderzoek heel erg bedankt daarvoor! Het loopt lekker. De laatste drie weken voor het includeren gaan nu in. Om een goede conclusie te kunnen trekken zou ik nog 20 mensen nodig hebben, dus iedereen die zwangeren kent die nog geen 8 weken zijn, of als ze helemaal niet misselijk zijn geweest nog geen 13 weken laat het weten.

De eerst gegevens zijn nu ingevoerd in SPSS een programma voor statische analyse. Helaas kan ik uit deze gegevens nog niets zeggen omdat pas in januari de plukjes haar allemaal tegelijk worden geanalyseerd. Het wordt overigens van de hoofdhuid geknipt en er niet uitgetrokken (dit werd mij een paar maal gevraagd). Op 4 februari hoop ik de eerste conclusies te kunnen trekken.

Door de mensen die meedoen wordt mij vaak gevraagd waarom ik onderzoek doe naar Hyperemesis gravidarum. Toen ik een jaar of 14 was hoorde ik een kennis tegen mijn moeder zeggen dat ze weer zwanger was en o zoo misselijk. Mijn moeder vertelde mij dat sommige mensen daar last van konden hebben, anderen niet, zij had er nooit last van als ze zwanger was maar haar zus, mijn tante dus, was negen maanden lang heel ziek en vanaf de bevalling knapte ze op. Dat vond ik zo raar, waarom zou je misselijk moeten zijn als je een kind krijgt, dat is toch biologisch gezien het doel waarom je op de wereld rondloopt, jezelf voortplanten?

De vraag waarom sommige mensen misselijk worden en anderen niet heeft mij sinds die tijd in meer of mindere mate bezig gehouden. Toen ik als verloskundige in opleiding mijn eerst hyperemesis gravidarum patiënt zag, schrok ik van de ernst van het ziekte beeld, maar ook van het feit dat niemand wist wat eraan te doen. In de literatuur vond ik heel veel theorieën en tot mijn schrik ook dat tot 1993 er nog mensen stierven aan deze aandoening. Omdat HG niet bekend is, wordt er van alles geroepen, “het zijn bepaalde type vrouwen die dit krijgen”(welke types dan???), “ze kotsen op hun vent of hun kind” , “het zit tussen de oren” (volgens mij komt er vanalles uit tussen de oren….), tot het afzonderen van alles en iedereen in een donkere kamer “dan leren ze het spugen wel af”. Gelukkig hoor ik nu ook meer begripvolle reactie en ziet men wel in dat hyperemsis gravidarum wel heel invaliderend werkt

Het stresshormoon cortisol speelt een belangrijke rol bij weefsel opbouw en in het afweersysteem. Beide zaken die in het begin van de zwangerschap aan de orde zijn. Het ziektebeeld dat hoort bij een tekort aan het stresshormoon cortisol heeft bijna dezelfde symptomen als hyperemesis gravidarum. Mijn is idee is dan ook dat vrouwen met HG relatief iets te weinig van dit hormoon hebben/aanmaken tijdens de zwangerschap. Wat nu zo leuk is aan de bepaling van het cortisol uit het hoofdhaar is dat je als het cortisol daarin kan bepalen, gebonden en ongebonden en over een langere tijd. Maar ook het verschil tussen voor de zwangerschap en tijdens de laatste weken van het eerste trimester waarin ik de misselijkheid laat scoren.

Hopelijk gaat het lukken mijn goede aantal inclusies binnen te krijgen en zodra ik uitkomsten heb zal ik ze hier delen.

Hartelijk groet en voor iedereen heel veel sterkte, en een goede zwangerschap met een mooie bevalling gewenst.

Gea Vije

Reageren op deze site

Met de nieuwe site hadden we ook de opties voor het reageren op berichten en artikelen aangepast. Hierbij moest een naam en emailadres verplicht worden ingevuld. Omdat we het gevoel hebben dat hierdoor minder mensen reageren, hebben we deze verplichting weer weggehaald. Je hoeft nu dus niet meer verplicht je naam en emailadres in te vullen, probeer maar :)
Het is nog wel zo dat de eerste reactie die iemand geeft op de site moet worden goedgekeurd (dit is om spam te voorkomen).

Mocht deze aanpassing leiden tot meer spam op de site, dan zullen we op dat moment bekijken wat we daar tegen kunnen doen.

« Older Entries